Culinary Angel

Pleskavice

 

Zájímavost na začátek:

Co je to vlastně pleskavica?


Pleskavica, nebo taky jak se často říká "středomořský hamburger" je tradiční balkánské jídlo, které se dá připravit na sto způsobů. Základem je kvalitní mleté maso, do kterého se přimíchávají suroviny jako sýr, slanina a podobně, nebo se též dá maso plnit dovnitř. V dnešní době je to velmi oblíbené jídlo a tak vzniká spousty variant na toto téma. U nás jsme si pro Vás vybrali dva druhy (níže popsáno). 

A připadá Vám název pleskavica zvláštní? Jde přitom o naprosto vyvoditelnou skutečnost. Název pokrm získal kvůli svému zvuku, který maso vydává při přípravě. Když se ze samotného masa připravují placičky nebo se zpracovává, při hnětení v rukou nebo plácnutí na prkénko či desku maso vydá zvuk jako plesknutí. Proto se tomu tak začalo jednoduše říkat.
 
 

Nevestinská pleskavica

Cena 350,-Kč / 300g

Tradiční balkánské jídlo, které je populární ve všech zemích nejen bývalé Jugoslávie. Jedná se o velkou placku z mletého hovězího a vepřového masa, které je smícháno s kvalitním vepřovým pršutem a lahodným sýrem. 
Alergeny: 7 ( mléko a výrobky z něj, 1 - lepek)

Šarská pleskavica

Cena 350,-Kč / 300g

Tentokráte jde opět o velkou masovou placku jako u výše uvedeného pokrmu, ale tato je plněna pouze lahodným sýrem.
Alergeny: 7 (mléko a výrobky z něj, 1 - lepek)

Gurmánská pleskavica

Cena 350,-Kč / 300g

Velká masová placka, která je obalená v plátcích anglické slaniny. Alergeny: 1

 

 
 

Neváhejte se zeptat

Angel Stojanovski

+420 596 635 156
Sabja - Masová Specialita
Burgery