Sabja je masová specialita naší restaurace, která pochází ze Balkánského poloostrovu. Obsahuje 7 druhů mas: pleskavica, vepřová panenka, vepřová roláda, kuřecí roláda, kuřecí prso, klobáska, špek. Sabja se připravuje na lávovém grilu a servíruje na meči s dřevěným prknem. K této specialitě podáváme pečené brambory, rajčátko s jarní cibulkou, makedonskou papriku a gravče tavče.
Pro 2 osoby, cena 850,-Kč.
A jaký je vlastně příběh celého jídla? Začalo to již v době Osmanů, kdy se mezi s sebou bojovalo na prostranství polí, luk, nebo třeba v horách. Vojska samozřejmě potřebovali dodat energii v podobě pořádného jídla, ale zároveň podmínky k přípravě, spoustu hladových krků a málo času jak k přípravě, tak k samotnému jídlu je vedlo k nápadu, kdy začali připravovat maso tak, že jej napíchli na šavle (SABJA) co měli při sobě a přímo na otevřeném ohni jen opékali. Samotná příprava i konzumace pak byla nejjednoduší, účel splnila a vojsko bylo opět rychle připraveno k boji.
Přijďte tedy k nám nasát tuto atmosféru a zkusit se vžít do role nejen těchto vojáků. To vše samozřejmě v luxusním moderním podáním. Pokud budete chtít, můžeme si spolu o tom i popovídat.